facebook_pixel

Hjemmeside optimering af hastighed

Optimering er en vigtigt ting på alle punkter. Enhver bruger af internettet – og det er mildt sagt ikke så få mennesker verden over – kender problemet med langsomme hjemmesider. Hvert klik afprøver ens tålmodighed, og som oftest giver man op og søger videre andetsteds. Der er jo så meget på internettet, ikke sandt. Man kan også sige, at langsommelighed strider imod en af internettes grundlæggende ideer, nemlig at man kan få adgang til snart sagt hvad som helst meget hurtigt. En langsom hjemmeside har ikke rigtig nogen plads på internettet. Hvilket også viser sig i søgemaskinernes udvælgelse af hjemmesider.
Høj hastighed er brugervenligt
Søgemaskiner som Google udvælger hjemmesider ud fra mange kriterier. Et af disse kriterier er den pågældende hjemmesides hastighed. Er man indehaver af en hjemmeside, hvor man gerne vil have mange besøg. Er det derfor en god ide at sikre sig, at hjemmesiden arbejder hurtigt. Den hastighed, der kan navigeres og søges med på sitet, er vigtig, fordi søgemaskinen rimeligt nok betragter høj hastighed som et udtryk for brugervenlighed. Det er ikke pænt overfor de besøgende, at de efter hvert klik på siden har tid til at gå på toilettet eller sætte kaffevand over, inden sitet reagerer.

Hastighed er SEO

Optimering af hastigheden på en hjemmeside hænger således sammen med søgemaskineoptimering, SEO. For at blive valgt af søgemaskiner som Google må ens hjemmeside være hurtig for at få status som brugervenlig. Og Google har såmænd et redskab til at teste din hjemmesides hastighed, plus en del råd til at øge hastigheden. Det findes under Pagespeed Insights, og det kan være tilrådelig at tjekke dette hos Google. Men også i verden udenfor Google findes der metoder til at optimere hastigheden af en hjemmeside. En del kræver særlig ekspertise, nogle ting koster penge, men der er også visse ting, man selv kan gøre for at forbedre sin hjemmesides hastighed.

Installation af ‘plugins’

For brugere af platformen WordPress er der mulighed for at optimere hjemmesidens hastighed ved at installere det såkaldte ‘plugin’ WP Smush It. Meningen er at komprimere billeder, så de fylder mindre, uden at det går ud over kvaliteten af billederne. Et andet ‘plugin’ er WP Optimize, der anvendes til at rydde op på hjemmesiden, hvilket i sig selv får siden til at køre hurtigere. Omvendt er det en god ide at fjerne overflødige ‘plugins’, der alligevel ikke bruges, ligesom man med fordel kan reducere antallet af indlæg på de enkelte sider.

‘Hosting’ og CDN

Man kan således nå langt med at hastigheds optimere hjemmesiden blot ved at rydde op. Komprimere og få unødvendige sager stuvet af vejen. Hvis dette ikke er nok, kan det også bidrage til en forbedring af hjemmesidens hastighed at betale for ‘hosting’. En mulighed er desuden det såkaldte CDN: Content Delivery Network. Det giver besøgende mulighed for at downloade statisk sider, eksempelvis billeder, fra en lokalt placeret server. Undersøgelser viser, at en hjemmeside ikke bør være mere end 3-4 sekunder om at loade, ellers forsvinder de besøgende. Det er således værd at bruge lidt energi på hastigheds optimering.

webstarters

Artiklen er skrevet af webstarters