facebook_pixel

Hvad er open source

Begrebet ‘ open source ‘ har med software til computere at gøre. Som vanligt anvendes det engelske sprog til disse sager. ‘Open source’ kan oversættes til ‘åben kilde’, altså en ‘kilde’ i betydningen ‘hvorfra noget har sin oprindelse’, hvor noget kommer fra. Har man således et software program med ‘open source’, betyder det mere nøjagtigt, at brugerne af programmet har fri adgang til den såkaldte ‘kildekode’ til programmet. Man taler da om et ‘open source system’ eller ‘open source program’.

Oftest gratis

Et sådant system’ er oftest, men ikke altid, gratis at erhverve, men ideen er i alle tilfælde, at hvem som helst har ret til at ændre på systemet efter forgodtbefindende. Hvilket en masse folk over hele verden så gør, altså ændrer ved open source programmerne, sådan at programmerne udvides og tilpasses efter forskellige behov. Dette er en fordel for mange brugere af systemet systemer. Fidusen er ikke kun, at open source systemer i udgangspunktet som regel er gratis at erhverve, og at de efterfølgende mange ændringer og tilføjelser ligeledes er gratis. Fordelene er mange flere, især det at variationerne af programmerne fortsætter med at komme.

Mange fordele

Modsætningen til et ‘open source program’ burde hedde et ‘locked source program’, altså et program hvor kildekoden er ‘låst’, så man som bruger ikke har ret til at videreudvikle programmet. Sådanne programmer findes skam i stort tal, men på dansk kaldes disse programmer blot ‘købe programmer’. Sammenligner man således disse programmer’ med ‘købe programmer’ generelt, vil man se, at fordelene ved sådanne programmerne rækker langt ud over blot at spare nogle penge.

Stor variation

Det vigtige ved open source programmer er, at de hele tiden videreudvikles, også selvom den oprindelige producent ikke længere eksisterer. Det er som sagt folk over hele Kloden, der fortsætter med at udvikle og forbedre disse programmer, hvilket giver enorm bredde i tilbehøret. Samtidig er fremtiden for programmet sikret langt bedre, end hvis en enkelt leverandør har hele ansvaret. Leverandører kan jo gå fallit eller simpelthen beslutte ikke længere at fortsætte med at udvikle et program. Ved systemet kan man finde, hvad man skal bruge i mange år fremover.

Stor sikkerhed

Dette, at så mange mennesker arbejder med at udvikle et program, giver desuden en stor sikkerhed for brugere af programmet. Har man problemer med et program, er der næsten altid en eller anden på internettet, der har en løsning. Opstår der sikkerhedsproblemer, er det oftest sådan, at en eventuel brist opdages og udbedres meget hurtigt. Simpelthen fordi en masse mennesker bruger programmet og deles om arbejdet med at vedligeholde og udvikle det. Mange har en interesse i, at programmet fungerer, og at det løbende forbedres. For så vidt er disse programmer et godt eksempel på det fællesskab, internettet ofte skaber. Eksempler på open source programmer er der mange af. Især er open source programmer til såkaldt Content Management System (CMS) populære. WordPress er et eksempel, hvor der løbende udvikles gratis ‘plugins’ til udvidelse og forbedring af dette CMS.

Alexander Dall Christensen

Artiklen er skrevet af Alexander Dall Christensen

Alexander er Business consultant hos Webstarters. Han har en dybdegående viden indenfor online markedsføring og problemstillinger vores kunder ofte møder.