facebook_pixel

Kortbetaling i webshops

I en webshop er det i princippet uomgængeligt, at kunderne skal kunne betale med kortbetaling. I hvert kan man jo ikke tage mod kontanter. Webshoppen bør således indrettes til denne kortbetaling, og man må forudgående have visse aftaler på plads. Som indehaver af en webshop må man først beslutte hvilke typer kort, man ønsker, kunderne skal kunne bruge i butikken. Dankort er for de fleste en selvfølge, selvom der er webshops, som fravælger Dankortet, formodentlig ud fra den tankegang, at de fleste mennesker i dag har internationale kreditkort. Begge dele er at foretrække.

Nets og Dankort

Vælger man, at kunderne i webshoppen skal kunne betale med Dankort, må man have en såkaldt ‘indløsningsaftale’ i stand med den finansielle virksomhed Nets. I Danmark er Nets alene om at formidle betalingsoverførsler med Dankort via internettet. At indgå en ‘indløsningsaftale’ med Nets betyder, at Nets godkender webshoppen, hvorefter Nets tager sig af den konkrete overførsel af penge fra kundens konto til webshoppens konto. Man ansøger om godkendelse hos Nets fra deres hjemmeside, og det kan tage nogle måneder at få denne godkendelse. Blandt andet har det betydning, hvordan hjemmesiden er etableret, først og fremmest med henblik på sikkerhed.

Internationale kort, Teller med flere

Ønsker man, at kunderne i webshoppen foruden Dankort skal have mulighed for at betale med internationale kort som Visa og Masters, skal man have yderligere en indløsningsaftale, hvor Nets’ søsterselskab Teller ofte benyttes. Der er dog her mulighed for at vælge andre finansielle virksomheder for sin indløsningsaftale, idet internationale korttjenester formidles bredt. Man bør som indehaver af en webshop orientere sig på markedet og søge at finde den bedste løsning.

Betalingsgatewayen

Når indløsningsaftalerne er på plads, skal man desuden have en ‘betalingsgateway’. Denne betalingsgateway er en praktisk funktion, der formidler kontakten mellem webshoppen og den finansielle aktør, man har indgået indløsningsaftale med. Betalingsgatewayen klarer alt det praktiske med formularer på hjemmesiden, hvor kunden skal indtaste data, og sender oplysninger til eksempelvis Nets/Teller. Som indehaver af en webshop må man orientere sig på markedet for betalingsgateways og finde den, man synes passer til sine behov og ønsker. Betalingsgatewayen kan for eksempel give mulighed for selv at designe sine formularer, hvis man er interesseret, ligesom man kan bruge betalingsgatewayen til at lave salgsstatistik og andre nyttige ting. Betalingsgatewayen ePay hører til de meste benyttede, men der findes flere på markedet.

Vurder webshoppens behov

Det skal desuden medtænkes, at økonomi og sikkerhed spiller en rolle, dels som nævnt for godkendelsen hos Nets, dels for ens øvrige valg for eksempel vedrørende internationale kreditkort. Samt typen af betalingsgateway. Man må forsøge at vurdere webshoppens behov og formåen i forhold til antallet og arten af transaktioner. Sådan at man kan søge at holde udgifter til gebyrer nede. Reelt eksisterer der alternativer til de ovenfor beskrevne procedurer. Man kan jo eksempelvis bede kunderne om at foretage direkte overførsler mellem bankonti. Imidlertid giver indløsningsaftalerne og betalingsgatewayen en klart bedre service for kunderne, og webshoppen får en langt bredere appel, hvilket giver flere kunder i butikken.

Alexander Dall Christensen

Artiklen er skrevet af Alexander Dall Christensen

Alexander er Business consultant hos Webstarters. Han har en dybdegående viden indenfor online markedsføring og problemstillinger vores kunder ofte møder.