facebook_pixel

Indløsningsaftaler webshops

For at etablere en webshop skal en del ting klares og falde på plads en vigtig ting er Indløsningsaftaler. En vigtig faktor er naturligvis pengene, enhver der har en webshop er interesseret i at tjene penge. Hvordan man får kunderne til at betale er et godt spørgsmål. Men selvom det selvfølgelig i første omgang drejer sig om at få kunder i butikken, skal det her handle om det helt praktiske i forbindelse med selve betalingen. En webshop adskiller sig fra en fysisk butik på flere måder, én af dem er, at webshoppen ikke tager kontanter. Altså må man i webshoppen have arrangeret et system, så man kan modtage betalinger på anden vis, hvilket naturligvis betyder betalingskort eller anden elektronisk overførsel af penge.

Indløser og betalingsgateway

For at kunne modtage betaling i en webshop skal kunderne således kunne bruge betalingskort af den ene eller anden slags, typisk Dankort plus nogle internationale. Denne betaling med kort kræver, at to forhold skal være på plads: Webshoppen skal for det første have en såkaldt ‘indløsningsaftale’, for det andet en ‘betalingsgateway’. Indløsningsaftalen indgår webshoppen med en ‘indløser’. Denne ‘indløser’ er identisk med et pengeinstitut, en ‘finansiel virksomhed’, der tager sig af at håndtere transaktioner i webshops. I Danmark hedder denne instans ‘Nets’, når det gælder Dankort. Nets skal godkende en webshop for at kunne lave en indløsningsaftale, og man ansøger om godkendelse.

Nets og Teller

Webshoppen ansøger via Nets’ hjemmeside om godkendelse for at få en indløsningsaftale. En del sikkerhedsmæssige forhold skal være på plads, for at Nets godkender webshoppen, og det kan tage et par måneder at få godkendelsen. Nets tager sig af alt, der har med Dankort at gøre. Ønsker man desuden at kunne modtage betalinger i sin webshop med udenlandske kreditkort som eksempelvis Visa, kan man henvende sig hos Nets’ søsterselskab Teller, hvor man laver indløsningsaftaler for internationale kort. I Danmark er Nets alene om at håndtere Dankort, mens Teller har konkurrenter.

Payment Service Provider

Samtidig med at få en indløsningsaftale med Nets og (eventuelt) Teller, skal man have en ‘betalingsgateway’. Denne sprøde sag er et bindeled mellem din hjemmeside og Nets/Teller, en slags administrator, som tager sig af det konkrete, praktiske i forbindelse med handler i din webshop. En betalingsgateway kaldes også en Payment Service Provider (PSP), altså en instans, der tager sig af servicen i forbindelse med de finansielle transaktioner mellem webshoppen og Nets/Teller. Denne service skal man betale for, og der findes en del betalingsgateways på markedet, eksempelvis ePay.

Administration og sikkerhed

Med den rette betalingsgateway får webshoppen mulighed for at administrere betalinger på en overskuelig måde. Man kan lave statistik, designe sin egen betalingsside, og så videre. Betalingsgatewayen klarer således alle de praktiske ting ved betalingen, lige med undtagelse af selve det konkrete beløb, som webshoppen modtager fra kunden i forbindelse med handlen, dette klarer ‘indløseren’, altså Nets/Teller. Indløseren stiller som nævnt nogle krav for godkendelse, blandt andet i forhold til sikkerhed, og i forhold til webshoppens soliditet. Betalingsgatewayen finder man derimod selv på markedet efter at have kigget sig om.

Alexander Dall Christensen

Artiklen er skrevet af Alexander Dall Christensen

Alexander er Business consultant hos Webstarters. Han har en dybdegående viden indenfor online markedsføring og problemstillinger vores kunder ofte møder.